Treść strony WARSZTATY KULINARNE
22 listopada 2024 r. w Zespole Szkół Nr 1 w Bratoszewicach seniorzy Strykowskiej Akademii Seniora ponownie doskonalili swoje umiejętności kulinarne, tym razem pod okiem „Mistrza kuchni” Artura Nijakowskiego, znanego trenera kursów cukierniczych i gastronomicznych w całej Polsce. W warsztatach uczestniczyli także uczniowie Technikum Żywienia. Wspólnie przygotowano musy czekoladowe z frużeliną, ciasteczka oreo oraz ptysie. Seniorzy oprócz przepisów mogli dowiedzieć się o wielu tajnikach dobrej kuchni, które przekazał Mistrz Kuchni. Wszystkie przygotowane porcje były nie tylko pokazowe ale i degustacyjne, uczestnicy mogli ich spróbować i delektować nimi swoje podniebienia.
Zdrowe koktajle w Bratoszewicach
12 września br. w Zespole Szkół Nr 1 w Bratoszewicach odbyły się kolejne warsztaty dla seniorów w ramach Strykowskiej Akademii Seniora „Rozwój-Aktywność-Dobra Energia”. Warsztaty pn. „Zdrowe koktajle” poprowadziła Pani Ewa Piszczyńska – Kierownik Szkolenia Praktycznego, pomocą seniorom służyła także młodzież z klas gastronomicznych.
Seniorzy przygotowali koktajle:
- marchewkowy „zdrowe oczy i dobry nastrój”;
- bananowy „zastrzyk zdrowej energii”
- ogórkowy na „zdrowe kości i zęby”
- odchudzający „palący kalorie”
- czerwony na „zdrowe krwinki”.
Każdy z przygotowanych koktajli oprócz walorów smakowych zawierał dużą dawkę witamin i składników mineralnych ważnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dziękujemy Pani Dyrektor Zespołu Szkół Nr 1 w Bratoszewicach Beacie Jachurskiej oraz młodzieży za pomoc w przeprowadzeniu warsztatów.
Warsztaty czekoladowe w SAS
Słodkie warsztaty odbyły się 3 kwietnia 2024 r. w ramach II edycji Strykowskiej Akademii Seniora „ROZWÓJ-AKTYWNOŚĆ-DOBRA ENERGIA” zorganizowanej przez Urząd Miejski w Strykowie. Seniorzy SAS stworzyli własną tabliczkę czekolady, której oryginalność zapewniły posypki w postaci różnego rodzaju bakalii. Pomysłów na ozdobienie czekolady było tyle, ilu uczestników zajęć zorganizowanych w Domu Kultury w Strykowie, czyli wiele. Bakaliowe obrazy na tabliczce czekolady to nie wszystko. Seniorzy zapakowali słodkości we własnoręcznie wykonane i ozdobione pudełeczka. Była również okazja do obserwowania doświadczenia z ciekłym azotem, które przeprowadzono w ramach warsztatów. Seniorzy dowiedzieli się wielu ciekawostek o czekoladzie i mieli okazję skosztować „dymiących” soków oraz jabłka w gorącej czekoladowej lawie.
- data: 2024-04-04