Treść strony SSAKI

SSAKI

Ë Wiewiórka pospolita – spotykamy ją w lasach, parkach i ogrodach. Posiada charakterystyczne pomarańczoworude ubarwienie, wydatne „pędzelki” na uszach oraz długi puszysty ogon, którym podczas zimnych nocy okrywa się niczym „kołderką”. Żyje w dziuplach lub innych zakamarkach wysoko w koronach drzew, gdzie zakłada swoje gniazdo. Żywi się owocami, nasionami drzew, grzybami, owadami ale również zjada czasem ptasie jaja lub młode pisklęta. Znana jest z tego, że jesienią gromadzi zapasy pokarmu, głównie orzechy i żołędzie, które zagrzebuje w ziemi, a następnie podczas zimy z nich korzysta (ma dobrą pamięć i węch, dzięki którym doskonale wie gdzie ukryła swoje „skarby”). Mimo tego, że jest dość pospolita podlega ochronie częściowej.

Ë Sarna europejska – to najmniejszy przedstawiciel swojej rodziny. Jest smukła i delikatna. Waży ok 25 kg. Nie jest samicą jelenią! Jeleń szlachetny to odrębny gatunek, znacznie większy – waży ok 150 kg. Jelenie występują na znacznie większych terenach leśnych, w gminie Stryków raczej ich nie spotkamy. Samce saren mają niewielkie rozgałęzione poroże zwane parostkami, które każdego roku je zrzucają, a następnie odbudowują. Na podstawie wielkości poroża i odnóg można obliczyć wiek zwierzęcia.

Ë Nietoperze to jedyne ssaki, które potrafią aktywnie latać. Należą do zwierząt nocnych i dzięki temu mają większy dostęp do pożywienia, po który nie sięgają inne dzienne zwierzęta. Ich przysmakiem są motyle nocne (ćmy), komary i chrabąszcze. W łapaniu komarów są niezrównane, bo w ciągu jednej nocy jeden nietoperz jest w stanie upolować aż 3 tysiące komarów!  Najliczniej na terenie gminy Stryków występuje Mroczek późny, jeden z największych polskich nietoperzy ze swojej rodziny. Jego ciemnobrązowe skrzydła są długie i szerokie. Uszy ma krótkie i szerokie niemal trójkątne. Pyszczek i uszy ciemne, reszta ciała pokryta jest ciemnobrązowym futerkiem ze złotym połyskiem. Nietoperz ten zjada większe chrząszcze, takie jak chrabąszcz majowy. Na łowy wylatuje już po zmroku. Latem szuka schronienia  z pobliżu osiedli ludzkich, gdzie tworzy kolonie rozrodcze. Zimuje w piwnicach lub na strychach, wyjątkowo w jaskiniach.

Ë Nocek rudy – występuje dość licznie nad wodami, w tym nad stawami w Niesułkowie. Najłatwiej rozpoznać ten gatunek nocą podczas łowów. Nietoperze latające na stałej, niewielkiej wysokości nad wodą to bez wątpienia nocki rude! W tłumaczeniu nazwy naukowej, nocek oznacza „krótkouchy” i rzeczywiście jest nietoperzem małym, ciemnym ubarwieniu, niewielkim pyszczku i krótkich, trójkątnych, łagodnie zaokrąglonych uszach. Koziołki są krótkie nożowate, sięgające prawie połowy długości ucha. Opuszcza nocną kryjówkę  już w ciemnościach, nie wcześniej niż 30 minut, a nawet 1 – 2 godziny po zachodzie słońca. Aktywny jest przez całą noc. Lata szybko i zwrotnie, a pożywienie zbiera z powierzchni wody za pomocą ogona i nóg. Niekiedy poza owadami wodnymi, wyławia drobne rybki

 

Treść i zdjęcia: Zespół Parków Krajobrazowych Województwa Łódzkiego - OT Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich

  • data: 2022-12-28
  • Wiewiórka pospolita
  • Sarna europejska

Kontakt stopka

Dane adresowe

  • Stryków Herb

URZĄD MIEJSKI W STRYKOWIE

ul. Tadeusza Kościuszki 27
95-010 Stryków

 

 

 

 

      tel. +48 (42) 719 80 02
      fax +48 (42) 719 81 93
      e-mail: strykow@strykow.pl

      Godziny urzędowania
      pn, wt, śr: 08:00 - 16:00
      czw: 07:00 - 16:00
      pt: 08:00 - 15:00

      Godziny pracy kasy Urzędu:
      pn, wt, śr: 08:00 - 15:00
      czw: 07:00 - 15:00
      pt: 08:00 - 14:00

Mapa Stryków

[obiekt mapy] Mapa Stryków