Treść strony 2023.07
W Strykowskiej Akademii Seniora zapachniało chlebem
Jak upiec tradycyjny domowy chleb? Tego nauczyli się lub po prostu sobie przypomnieli uczestnicy Strykowskiej Akademii Seniora ROZWÓJ-AKTYWNOŚĆ-DOBRA ENERGIA zorganizowanej przez Urząd Miejski w Strykowie. 4 lipca w Starym Imielniku odbyły się warsztaty pieczenia chleba. Tutejsza świetlica wiejska wyposażona w tradycyjny piec chlebowy była doskonałym miejscem do przeprowadzenia praktycznych zajęć przez Mariolę Jastrzębską, właścicielkę piekarni w Białej, w której chleb jest wypiekany od 1903 r. Przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura utrzymywała tradycję wypieku niepowtarzalnego chleba przez każdą gospodynię. Kiedyś w domu rodzinnym chleb „na niedzielę” wypiekany był w starym piecu chlebowym, zbudowanym z cegły. Duch dawnych czasów został zachowany. Chleby pieczone w piekarni w Białej mają swoje miejsce na Liście Produktów Tradycyjnych MRiRW. Na wstępie warsztatów w Starym Imeielniku Seniorzy wysłuchali krótkiego wykładu na temat: „Historia chleba” wygłoszonego przez Magdalenę Hauke, byłą dyrektor Szkoły Podstawowej w Białej. W trakcie pieczenia chleba uczestnicy formowali rogale, chałki oraz bułki nadziewane marmoladą. Czas upływał na rozmowach z prowadzącą, np. o zakwasie i innych tajnikach pieczenia. Były również wspomnienia i opowieści z lat dziecinnych, jak to babcie lub mamy piekły chleb, którego zapach roznosił się po całym domu. Wspomnienia stały się bardzo realistyczne, gdy został pokrojony pierwszy upieczony chlebek. Okazję do spróbowania wypieków mieli również Burmistrz Strykowa Witold Kosmowski oraz Zastępca Burmistrza Strykowa Tamara Barańska-Kiemaczyńska, którzy odwiedzili Seniorów podczas warsztatów.
- data: 2023-07-05