Treść strony 2018.12

Pierwszy etap VI edycji Szkolnego Master Szefa za nami!

30 listopada 2018r odbył się I etap konkursu skierowanego dla uczniów klas gastronomicznych ZS nr 1 w Bratoszewicach „Szkolny Master Szef”. W tegorocznej edycji bierze udział rekordowa liczba uczestników, bo aż dziewięć zespołów.

Hasłem przewodnim zmagań I etapu była kuchnia dwudziestolecia międzywojennego. Uczniowie mieli do dyspozycji po jednym obowiązkowym, wiodącym surowcu, dodatkowo mogli korzystać ze szkolnych produktów zakupionych na potrzeby konkursu.

  • Zespól I w składzie Klaudia Bryszewska i Sandra Kowalczyk wylosowały kaszę jęczmienną, z której przygotowywały krupnik.
  • Zespół II w składzie Kasia Milczarek i Dominika Wdowiak wylosowały grzyby, z których przyrządziły sos grzybowy i kluseczki śląskie.
  • Zespól III w składzie Patrycja Plewka i Artur Berczak wylosował kapustę kiszoną. Daniem konkursowym był kapuśniak.
  • Zespół IV w składzie Kamila Kaczmarska i Maja Kwiatkowska z żeberek wieprzowych  przygotowały sos mięsny, kluski śląskie i surówkę.
  • Zespół V- czyli Paweł Brzózka i Dawid Kowalski z grochu przygotowywali grochówkę.
  • Zespół VI- Ola Goszczyńska i Kuba Królikowski z kaszy gryczanej przygotowywali kotlety, do tego babkę ziemniaczaną i surówkę.
  • Zespół VII- Mikołaj Dratkiewicz i Ola Ciesielska z wylosowanych buraków przyrządzili barszcz czerwony i kołduny.
  • Zespół VIII- Kasia Jatczyk i Magda Ślusarek z białej kapusty przyrządziły kapustę zasmażaną podawaną z kluseczkami francuskimi.
  • Zespół IX- Przemek Jakóbczyk wylosował ziemniaki, z których przyrządził zupę ziemniaczaną.

Serca jury podbił kapuśniak Artura i Patrycji, którzy w tym etapie zdobyli najwięcej punktów.

II miejsce, zdobywając tylko 1 punkt mniej zajął zespół Kasi i Magdy.

III miejsce zajął zespół Mikołaja i Oli, którzy podobnie jak ich poprzednicy zdobyli tylko 1 punkt mniej od miejsca drugiego. Tak więc miejsca na podium były bardzo wyrównane.

Oczywiście wszystkie potrawy były przepyszne i pięknie podane. Już w poniedziałek 17 grudnia kolejny etap konkursu, którego tematem wiodącym będą potrawy wigilijne. Po tym etapie pożegnamy się z dwoma zespołami, które zdobędą łącznie najmniejszą liczbę punktów.

Ewa Piszczyńska

  • autor: Wojciech Tomczak na podst. inf. ZS nr 1 z Bratoszewic, data: 2018-12-18
  • Pierwszy etap VI edycji Szkolnego Master Szefa za nami!
  • Pierwszy etap VI edycji Szkolnego Master Szefa za nami!
  • Pierwszy etap VI edycji Szkolnego Master Szefa za nami!
  • Pierwszy etap VI edycji Szkolnego Master Szefa za nami!
  • Pierwszy etap VI edycji Szkolnego Master Szefa za nami!
  • Pierwszy etap VI edycji Szkolnego Master Szefa za nami!
  • Pierwszy etap VI edycji Szkolnego Master Szefa za nami!
  • Pierwszy etap VI edycji Szkolnego Master Szefa za nami!
  • Pierwszy etap VI edycji Szkolnego Master Szefa za nami!
  • Pierwszy etap VI edycji Szkolnego Master Szefa za nami!

wstecz

Kontakt stopka

Dane adresowe

  • Stryków Herb

URZĄD MIEJSKI W STRYKOWIE

ul. Tadeusza Kościuszki 27
95-010 Stryków

 

 

 

 

      tel. +48 (42) 719 80 02
      tel. +48 (42) 719-84-03
      tel. +48 (42) 719-94-95
      fax  +48 (42) 719 81 93
      e-mail: strykow@strykow.pl

      Godziny urzędowania
      pn, wt, śr: 08:00 - 16:00
      czw: 07:00 - 16:00
      pt: 08:00 - 15:00

      Godziny pracy kasy Urzędu:
      pn, wt, śr: 08:00 - 15:00
                                                                                           czw: 07:00 - 15:00
                                                                                           pt: 08:00 - 14:00

 

 

Mapa Stryków

[obiekt mapy] Mapa Stryków