Treść strony 2018.12
Pierwszy etap VI edycji Szkolnego Master Szefa za nami!
30 listopada 2018r odbył się I etap konkursu skierowanego dla uczniów klas gastronomicznych ZS nr 1 w Bratoszewicach „Szkolny Master Szef”. W tegorocznej edycji bierze udział rekordowa liczba uczestników, bo aż dziewięć zespołów.
Hasłem przewodnim zmagań I etapu była kuchnia dwudziestolecia międzywojennego. Uczniowie mieli do dyspozycji po jednym obowiązkowym, wiodącym surowcu, dodatkowo mogli korzystać ze szkolnych produktów zakupionych na potrzeby konkursu.
- Zespól I w składzie Klaudia Bryszewska i Sandra Kowalczyk wylosowały kaszę jęczmienną, z której przygotowywały krupnik.
- Zespół II w składzie Kasia Milczarek i Dominika Wdowiak wylosowały grzyby, z których przyrządziły sos grzybowy i kluseczki śląskie.
- Zespól III w składzie Patrycja Plewka i Artur Berczak wylosował kapustę kiszoną. Daniem konkursowym był kapuśniak.
- Zespół IV w składzie Kamila Kaczmarska i Maja Kwiatkowska z żeberek wieprzowych przygotowały sos mięsny, kluski śląskie i surówkę.
- Zespół V- czyli Paweł Brzózka i Dawid Kowalski z grochu przygotowywali grochówkę.
- Zespół VI- Ola Goszczyńska i Kuba Królikowski z kaszy gryczanej przygotowywali kotlety, do tego babkę ziemniaczaną i surówkę.
- Zespół VII- Mikołaj Dratkiewicz i Ola Ciesielska z wylosowanych buraków przyrządzili barszcz czerwony i kołduny.
- Zespół VIII- Kasia Jatczyk i Magda Ślusarek z białej kapusty przyrządziły kapustę zasmażaną podawaną z kluseczkami francuskimi.
- Zespół IX- Przemek Jakóbczyk wylosował ziemniaki, z których przyrządził zupę ziemniaczaną.
Serca jury podbił kapuśniak Artura i Patrycji, którzy w tym etapie zdobyli najwięcej punktów.
II miejsce, zdobywając tylko 1 punkt mniej zajął zespół Kasi i Magdy.
III miejsce zajął zespół Mikołaja i Oli, którzy podobnie jak ich poprzednicy zdobyli tylko 1 punkt mniej od miejsca drugiego. Tak więc miejsca na podium były bardzo wyrównane.
Oczywiście wszystkie potrawy były przepyszne i pięknie podane. Już w poniedziałek 17 grudnia kolejny etap konkursu, którego tematem wiodącym będą potrawy wigilijne. Po tym etapie pożegnamy się z dwoma zespołami, które zdobędą łącznie najmniejszą liczbę punktów.
Ewa Piszczyńska
- autor: Wojciech Tomczak na podst. inf. ZS nr 1 z Bratoszewic, data: 2018-12-18