Treść strony 2019.06

Warsztaty kulinarne w pracowni gastronomicznej.

13 czerwca podczas zajęć z pracowni gastronomicznej klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych odwiedzili nas uczniowie klasy VII Szkoły Podstawowej z Bratoszewic. Tematem lekcji otwartej było sporządzanie koktajli bezalkoholowych. Uczniowie pod opieką nauczycielek zawodu wspólnie sporządzali: koktajl arbuzowy, ogórkowy, melonowy, pina coladę oraz hawajskie niebo. Drinki bezalkoholowe cieszyły się ogromnym powodzeniem i zainteresowaniem, zwłaszcza że pogoda była już bardzo wakacyjna.

A oto przepisy:

Koktajl arbuzowy

Składniki:

  • Arbuz  50 – 60 g
  • Sok arbuzowy  50 ml
  • Sok żurawinowy 50 ml
  • Grenadyna 15 ml
  • Syrop arbuzowy (do smaku)

Wykonanie:

Arbuza kroimy w kostkę i wrzucamy do shakera, dodajemy syrop arbuzowy i rozgniatamy mudlerem,  dodajemy lód (kilka kostek),  sok żurawinowy,  grenadynę i wstrząsamy.

Przygotowujemy wysoka szklankę z kruszonym lodem (ok ¾), wylewamy koktajl przez podwójne sito, uzupełniamy ew. wodą gazowaną,  dekorujemy szklankę.

Koktajl ogórkowy

Składniki:

  • Ogórek zielony (3-4 grube plastry)
  • Syrop melonowy 30 ml
  • Sok jabłkowy 80 ml
  • Sok z cytryny (1/4)
  • Ew. syrop cukrowy
  • Świeża mięta (7-8 listków)

Wykonanie:

W shakerze ugniatamy mudlerem ogórka z syropem, dodajemy pozostałe składniki i kilka kostek lodu, wstrząsamy.

Wylewamy do szklanicy (niskiej)  przez podwójne sitko, na kruszony lód, listki mięty i plastry ogórka.

Dekorujemy plastrami ogórka na szpatułce lub świeżym rozmarynem.

Pina colada

Składniki:

  • Ananas ok 50g  (można więcej)
  • Sok z ananasa 50 ml
  • Mleko kokosowe 100ml
  • ew. syrop cukrowy

Wykonanie:

Wszystkie składniki blendujemy z kruszonym lodem , przelewamy do udekorowanych szklanek (wiórki kokosowe, cukier trzcinowy).

Koktajl melonowy

Składniki:

  • melon  50g
  • syrop mango  20ml
  • sok ananasowy 50 -90 ml

Wykonanie:

Wszystkie składniki blendujemy i przelewamy do szklanki na kruszony lód.

Szklankę dekorujemy.

Hawajskie niebo.

Składniki:

  • sok ananasowy 80 ml
  • syrop  curacao 40 ml
  • mleczko kokosowe 40 ml
  • ew. woda gazowana

Wykonanie:

Wszystkie składniki  wstrząsamy w shakerze z kostkami lodu, wylewamy przez sito do szklanki, dekorujemy „ósemką” ananasa.

 

 

Ewa Piszczyńska

  • autor: Wojciech Tomczak na podst. inf. ZS nr 1 z Bratoszewic, data: 2019-06-24
  • Warsztaty kulinarne w pracowni gastronomicznej
  • Warsztaty kulinarne w pracowni gastronomicznej
  • Warsztaty kulinarne w pracowni gastronomicznej

wstecz

Kontakt stopka

Dane adresowe

  • Stryków Herb

URZĄD MIEJSKI W STRYKOWIE

ul. Tadeusza Kościuszki 27
95-010 Stryków

 

 

 

 

      tel. +48 (42) 719 80 02
      tel. +48 (42) 719-84-03
      tel. +48 (42) 719-94-95
      fax  +48 (42) 719 81 93
      e-mail: strykow@strykow.pl

      Godziny urzędowania
      pn, wt, śr: 08:00 - 16:00
      czw: 07:00 - 16:00
      pt: 08:00 - 15:00

      Godziny pracy kasy Urzędu:
      pn, wt, śr: 08:00 - 15:00
                                                                                           czw: 07:00 - 15:00
                                                                                           pt: 08:00 - 14:00

 

 

Mapa Stryków

[obiekt mapy] Mapa Stryków