Warsztaty kulinarne Strykowskiej Akademii Seniora
We wtorek, 4 kwietnia, odbyły się pierwsze zajęcia w ramach STRYKOWSKIEJ AKADEMII SENIORA „ROZWÓJ-AKTYWNOŚĆ-DOBRA ENERGIA”. Były to warsztaty kulinarne zorganizowane w Zespole Szkół Nr 1 w Bratoszewicach. Seniorki, a także Seniorzy, pod okiem Ewy Piszczyńskiej, Kierownik Szkolenia Praktycznego, z pomocą uczniów kształcących się w kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych upiekli wielkanocne słodkości. Były to: koszyczki z ciasta francuskiego, owieczki z ciasta kruchego, zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego i babeczki, które ozdobione piankami i kremem stały się puszystymi i przepysznymi owieczkami. Zajęcia odwiedziły Zastępca Burmistrza Strykowa Tamara Barańska-Kiemaczyńska oraz Sekretarz Gminy Stryków Aneta Jędrzejczak w towarzystwie Zastępcy Dyrektora ZS Nr 1 Elżbiety Czesny.
Warsztaty były okazją do poszerzenia umiejętności kulinarnych, poznania nowych technik pieczenia i ozdabiania, a także wymiany doświadczeń w tym zakresie. Zapachy upieczonych zajączków, babeczek, koszyczków, owieczek unosiły się nie tylko w kuchni, ale w całej szkole. Po części praktycznej seniorzy mieli czas wolny na degustacje wypieków i wspólną integrację. Atmosfera wspólnej kuchennej krzątaniny ustąpiła miejsca miłym pogawędkom przy herbatce. W zajęciach wzięło udział 28 osób. Dziękujemy serdecznie za pomoc i współpracę ZS Nr 1 w Bratoszewicach.