Treść strony 2019.06
Warsztaty kulinarne w pracowni gastronomicznej.
13 czerwca podczas zajęć z pracowni gastronomicznej klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych odwiedzili nas uczniowie klasy VII Szkoły Podstawowej z Bratoszewic. Tematem lekcji otwartej było sporządzanie koktajli bezalkoholowych. Uczniowie pod opieką nauczycielek zawodu wspólnie sporządzali: koktajl arbuzowy, ogórkowy, melonowy, pina coladę oraz hawajskie niebo. Drinki bezalkoholowe cieszyły się ogromnym powodzeniem i zainteresowaniem, zwłaszcza że pogoda była już bardzo wakacyjna.
A oto przepisy:
Koktajl arbuzowy
Składniki:
- Arbuz 50 – 60 g
- Sok arbuzowy 50 ml
- Sok żurawinowy 50 ml
- Grenadyna 15 ml
- Syrop arbuzowy (do smaku)
Wykonanie:
Arbuza kroimy w kostkę i wrzucamy do shakera, dodajemy syrop arbuzowy i rozgniatamy mudlerem, dodajemy lód (kilka kostek), sok żurawinowy, grenadynę i wstrząsamy.
Przygotowujemy wysoka szklankę z kruszonym lodem (ok ¾), wylewamy koktajl przez podwójne sito, uzupełniamy ew. wodą gazowaną, dekorujemy szklankę.
Koktajl ogórkowy
Składniki:
- Ogórek zielony (3-4 grube plastry)
- Syrop melonowy 30 ml
- Sok jabłkowy 80 ml
- Sok z cytryny (1/4)
- Ew. syrop cukrowy
- Świeża mięta (7-8 listków)
Wykonanie:
W shakerze ugniatamy mudlerem ogórka z syropem, dodajemy pozostałe składniki i kilka kostek lodu, wstrząsamy.
Wylewamy do szklanicy (niskiej) przez podwójne sitko, na kruszony lód, listki mięty i plastry ogórka.
Dekorujemy plastrami ogórka na szpatułce lub świeżym rozmarynem.
Pina colada
Składniki:
- Ananas ok 50g (można więcej)
- Sok z ananasa 50 ml
- Mleko kokosowe 100ml
- ew. syrop cukrowy
Wykonanie:
Wszystkie składniki blendujemy z kruszonym lodem , przelewamy do udekorowanych szklanek (wiórki kokosowe, cukier trzcinowy).
Koktajl melonowy
Składniki:
- melon 50g
- syrop mango 20ml
- sok ananasowy 50 -90 ml
Wykonanie:
Wszystkie składniki blendujemy i przelewamy do szklanki na kruszony lód.
Szklankę dekorujemy.
Hawajskie niebo.
Składniki:
- sok ananasowy 80 ml
- syrop curacao 40 ml
- mleczko kokosowe 40 ml
- ew. woda gazowana
Wykonanie:
Wszystkie składniki wstrząsamy w shakerze z kostkami lodu, wylewamy przez sito do szklanki, dekorujemy „ósemką” ananasa.
Ewa Piszczyńska
- autor: Wojciech Tomczak na podst. inf. ZS nr 1 z Bratoszewic, data: 2019-06-24