Stryków, Spotkajmy się w Strykowie

E-Urząd

Wyszukiwarka

Treść strony

Tytuł projektu: 

„Communicating Through Cooking”

Numer umowy:

2012-1-BE2-COM06-02719

Okres realizacji projektu:

2012-08-01 - 2014-07-31

Nazwa programu:

Program Comenius Partnerskie Projekty Szkół „Uczenie się przez całe życie”

Beneficjent:

Szkoła Podstawowa nr 1 w Strykowie/Gmina Stryków

Całkowita wartość projektu:

Dofinansowanie:

15 000 euro 

Wkład jednostki realizującej projekt:

0,00 zł

Projekt został napisany przez szkolnych koordynatorów ds. programu „Comenius, Uczenie się przez całe życie” ze szkół w Polsce, Belgii, Turcji, Hiszpanii i Bułgarii. Nosi on nazwę „Communicating Through Cooking”, a zatem dotyczyć będzie wszystkiego co związane w mniejszym lub większym stopniu z kulinariami. Czas realizacji projektu to dwa lata.
W Szkole Podstawowej nr 1 im. Wł. Jagiełły  ruszyły zajęcia szkolnego koła „Comenius”.  Przeznaczone  są one dla  uczniów  klas V oraz VI, którzy  zainteresowani  są  dalszym  pogłębieniem  swojej  wiedzy i  umiejętności  językowych  w  ramach  zajęć  pozalekcyjnych, oraz chcą rozszerzyć wiedzę z zakresu kultury krajów europejskich. Na zajęciach uczniowie będą mogli poznać specyfikę zarówno języka jak i kultury krajów partnerskich.

W dniach 7-11 października 2012 odbyło się pierwsze spotkanie uczestników projektu „Communicating Through Cooking” w Belgii. Gospodarzem spotkania był główny koordynator projektu - pan Dominique Dosogne wraz z towarzyszącym mu zespołem nauczycieli ze szkoły imienia Świętego Franciszka w miasteczku o nazwie Héron. Szkołę podstawową nr 1 ze Strykowa reprezentowała koordynatorka projektu, pani Ania Wilczyńska oraz pani dyrektor Sylwia Miedziak-Walawender. Podczas spotkania, uczestnicy mieli szansę lepszego poznania siebie oraz dzięki przygotowanym prezentacjom placówek biorących udział w projekcie. Jako, że projekt dotyczy gotowania, nie sposób było rozmawiać na jego temat bez degustacji.  Uczestnicy zobowiązani byli przygotować potrawy charakterystyczne dla danego kraju. Menu przedstawiało się następująco:

  • Belgia   małże w sosie śmietanowym podawane z bagietką
  • Turcja  nadziewana oberżyna w pikantnym sosie, słodycze tureckie
  • Bułgaria  bułgarski rodzaj omletu z jajek i sera, deser serowy z owocami pigwy i dżemem jagodowym
  • Hiszpania  chłodnik pomidorowy, regionalne sery i wędliny
  • A Polska?  Cóż innego smakować mogło lepiej niż żurek z białą kiełbasą i jajkiem?! Jako, że Turcja jest krajem muzułmańskim jedzenie wieprzowiny byłoby niezgodne z wierzeniami religijnymi. W związku z tym nauczycielki z polskiej szkoły przygotowały również wersję żurku z kiełbasą drobiową  Na deser zaś ugościły gości Ptasim Mleczkiem.

20 grudnia 2012 roku odbyła się pierwsza wideokonferencja uczestników projektu „Communicating Through Cooking”. Uczniowie Szkoły Podstawowej nr1 w Strykowie mieli szansę po raz pierwszy spotkać się choć wirtualnie to wciąż „twarzą w twarz” ze swoimi zagranicznymi przyjaciółmi. Odbyły się 4 spotkania z 4 krajami partnerskimi; Belgią, Bulgarią, Hiszpanią i Turcją. Każde ze spotkań trwało zaledwie 15 minut, ale było niezwykle intensywne i pozostawiło miłe wrażenie na ich uczestnikach.
 

W dniach 13 – 22 kwietnia 2013 roku siedmiu uczniów i dwie nauczycielki ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Strykowie uczestniczyli w spotkaniu krajów partnerskich projektu „Communicating Through Cooking”. Spotkanie to odbyło się w La Línea de la Concepción na południu Hiszpanii. Od rana do godzin popołudniowych uczniowie spędzali czas w szkole Ceip Inmaculada Concepción, w której czas wypełniały im różnego rodzaju zajęcia, głównie związane z tematem projektu. Co prawda szkoła nie dawała możliwości przyrządzania potraw, ale reprezentowanie typowych dla każdego z krajów partnerskich potraw i sposobu ich przygotowywania było jak najbardziej głównym elementem spotkań. Dzieci przedstawiały prezentacje multimedialne i filmiki oraz opowiadały o regionalnych daniach. Popołudnia uczniowie zwykle spędzali u goszczących je rodzin, które zadbały o to, aby teorię poznaną w szkole wprowadzić w praktykę. Rodziny przygotowywały typowe dla Hiszpanii potrawy takie jak paella, gazpacho czy churros, a uczniowie z Polski częstowali zrobionymi przez siebie daniami jak np. jajecznica na maśle.

Pobyt w La Línea był pierwszą od początku trwania projektu okazją do spotkania się uczniów na żywo. Co prawda wcześniejsze videokonferencje, wymiana maili czy rozmowy na facebook’u umożliwiły kontakt między uczniami z Belgii, Bułgarii, Hiszpanii, Turcji i Polski, ale nic tak nie jednoczy dzieci jak wspólne spędzony ze sobą czas. Nawiązały się nowe znajomości, które przy odrobinie szczęścia i chęci mogą przerodzić się w życiowe przyjaźnie. Uczniowie mieli szansę poznać nowe obyczaje i  tradycje, poznać nieznane dotąd zakątki świata oraz przekonać się, że naprawdę warto uczyć się języka angielskiego.

Wizyta w Polsce
Pierwszy dzień i pierwsza noc dla Turków i Bułgarów, poznanie w rodzinach i zwiedzanie Strykowa, szkoły oraz lokalnej piekarni. Około południa powitaliśmy Belgów. Następnie były zabawy i gry zespołowe integrujące uczniów, a także oglądanie produkcji mleka i serów w Łowiczu, zwiedzanie skansenu oraz oglądanie ludowych rzeźb i ruchomych szopek w Sromowie, a później degustacja polskich potraw w restauracji Stara Łaźnia w Łowiczu. Drugiego dnia po wizycie u burmistrza Strykowa goście przedstawili na filmach i prezentacjach multimedialnych swoje kraje, a polscy uczniowie zaprezentowali krainy Polski kładąc największy nacisk na degustację regionalnych potraw. Nie zabrakło więc kwaśnicy, oscypków, sękacza, klusek śląskich i wielu rodzajów ryb. Następnie clown (Rafał Mikołajewski) zapewnił dobrą zabawę. Ostatnim punktem dnia była wycieczka do uniejowskich term oraz wizyta w wiejskiej zagrodzie, gdzie każdy własnoręcznie przygotował podpłomyk. Chętni mogli spróbować swych sił w dojeniu sztucznej krowy :) Trzeciego dnia po zabawach w domach uczniowie w grupach wykonywali kwiaty na Dzień Matki, brali udział w konkursach dotyczących potraw, próbowali ogórków przygotowywanych przez polskich uczniów na "Dzień ogóra". Później wszyscy udali się do Łodzi, gdzie grupa teatralna pokazała przedstawienie "Brzechwałki" - (biorące udział w ogólnopolskim przeglądzie "Dziatwa"), obejrzeli produkcję ciastek w cukierni Miś, zwiedzili Semafor, Dętkę i Manufakturę. Dzieciaki udały się też na zakupy pamiątek oraz zagrały w kręgle i laser games. Czwarty dzień zaczął się od wycieczki do kopalni soli w Kłodawie. Później w Kłóbce uczniowie przyglądali się produkcji oliwy i samodzielnie zrobili masło, które następnie skonsumowali ze świeżym wiejskim chlebem. Po lekcji u pszczelarza zrobili świece z wosku oraz zjedli racuchy. Na koniec dnia w restauracji Izabel w Bratoszewicach popróbowali grillowanych potraw i wzięli udział w zawodach sportowych. Tego wieczoru pożegnali się też z Hiszpanami i ich opiekunami. Łzy podczas rozstania najlepiej świadczą o atmosferze wizyty i zawiązanych przyjaźniach. Pierwszym punktem ostatniego dnia był wyjazd do Łodzi, gdzie grupa teatralna wzięła udział w konkursie na przedstawienie w języku angielskim. Nasz zespół zajął pierwsze miejsce, zaś Kacper Olszewski grający kurkę został wybrany najlepszym aktorem. Następnie w Manufakturze był czas na ostanie zakupy oraz lody i pizzę. Po powrocie do Strykowa dzieciaki odpoczęły w rodzinach i przygotowywały się na dyskotekę, którą uświetnił występ grupy tanecznej Agat. Rano goście pojechali do Warszawy, skąd samolotami udali się do własnych krajów. Oprócz zdjęć i wspomnień pozostał kontakt na Skypie oraz nadzieja spotkania w Turcji i Bułgarii.

w Belgii
w Belgii
w Belgii
w Belgii
w Belgii
w Belgii
w Belgii
w Belgii
w Belgii
w Belgii
pierwsza wideokonferencja uczestników projektu...
pierwsza wideokonferencja uczestników projektu...
pierwsza wideokonferencja uczestników projektu...
na południu Hiszpanii
na południu Hiszpanii
na południu Hiszpanii
na południu Hiszpanii
Wizyta w Polsce
Wizyta w Polsce
Wizyta w Polsce
Wizyta w Polsce
Wizyta w Polsce
Wizyta w Polsce


*******************

 

Tytuł projektu: 

„Cztery odcienie czterech pór roku”

Numer umowy:

2009-1-PL1-COM06-05302 1

Okres realizacji projektu:

wrzesień 2009 r. –  czerwiec 2011r.

Nazwa programu:

Program Comenius Partnerskie Projekty Szkół „Uczenie się przez całe życie”

Beneficjent:

Zespół Szkół nr 1 w Strykowie/Gmina Stryków

Całkowita wartość projektu:

47.836,80zł

Dofinansowanie:

47.836,80zł (12 000,00 €)

Wkład jednostki realizującej projekt:

0,00 zł

Projekt realizowany w międzynarodowym partnerstwie, ze szkołami z Turcji, Szwecji i Francji, adresowany był do uczniów w wieku 13-17 lat. Przeprowadzone działania inspirowane były porami roku i odbywały się zgodnie z naturalnymi cyklami przyrody. Cztery działy tematyczne: fotografia, malarstwo, taniec i obrzędowość korespondował odpowiednio z jesienią, zimą, wiosną i latem. Efekty różnorodnych zadań zostały przedstawione i upowszechnione poprzez stronę internetową (publikacje scenariusza, artykułów prasowych), prezentacje multimedialne na płytach DVD oraz festyn szkolno-rodzinny, na którym zaprezentowano rezultaty końcowe projektu Comenius. Uczniowie wraz z nauczycielami przygotowali dwie wystawy fotograficzne i wernisaż prac malarskich. Pierwsza wystawa zdjęć nosiła tytuł „Cztery pory roku w moim regionie” i przedstawiała najbliższą okolicę w różnych porach roku. Pod takim samym hasłem odbył się wernisaż prac malarskich związany z porami roku. Kolejna wystawa była dokumentacją fotograficzną odbytych czterech wizyt roboczych partnerów projektu. Odbiorcami wystaw i wernisażu byli wszyscy uczniowie szkoły, ich rodzice, nauczyciele, zaproszeni goście, miejscowe władze i lokalna prasa. Wystawę zdjęć zorganizowano również dla miejscowej społeczności w Domu Kultury w Strykowie.
Wizyta w Polsce odbyła się w 2010 r. Przyjechało 9 uczniów i 6 nauczycieli z krajów partnerskich. Bogaty program, przygotowany przez nauczycieli i uczniów szkoły pod kątem celebrowania tradycji związanych z latem rozpoczął się w sobotę 28 maja, a zakończył w środę 2 czerwca. Goście i uczniowie z rodzin goszczących wzięli udział m.in:

  • w wycieczce po Strykowie i Łodzi celem poznania bliższej i dalszej okolicy naszego miasta. Myślą przewodnią wycieczki było przemieszanie się starej tradycji z nową;
  • w wycieczce do Dzierżąznej, by poznać stare tradycje wiejskie w czasie wizyty w kuźni i młynie;
  • ognisku integracyjnym przy polskiej muzyce ludowej;
  • w warsztatach tematycznych. Pod okiem profesjonalistów młodzież malowała obrazy na płótnie i uczyła się tańców towarzyskich i baletu;
  • w przeglądzie uczniowskich talentów podczas festiwalu piosenki angielskiej, wiosennym konkursie tańca, przeglądzie tańców międzynarodowych czy pokazie „Mam talent”;
  • w wyplataniu wianków na warsztatach z artystką ludową. Następnie wianki zostaną puszczone na strykowskim zalewie, aby pokazać starą polską tradycję związaną z latem;
  • w  wycieczce do Maurzyc, by poznać stare tradycje wiejskie (zwiedzanie skansenu wsi polskiej i pokaz łowickiej wycinanki);
  • w  wycieczce do Nieborowa, gdzie  zwiedzano pałac i park;
  • w  wycieczce do Żelazowej  Woli, jako miejsce narodzin Fryderyka Chopina w ramach promocji polskiej kultury i sztuki.
  • w tradycyjnych obchodach Dnia Dziecka i Dnia Sportów Letnich w Strykowie;
  • w wycieczce rowerowej do rezerwatu przyrody w Parowach Janinowskich na terenie Parku Krajobrazowego Wzniesień Łódzkich; 
  • w grze terenowej z przedmiotów przyrodniczo-geograficznych w Cesarce;
  • w wspólnym gotowaniu letnich potraw z czterech krajów partnerskich;

Dzięki współpracy międzynarodowej  uczniowie mieli możliwość:

  • rozwijania kompetencji kluczowych takich jak: umiejętność porozumiewania się w językach obcych, umiejętność współdziałania w grupie międzynarodowej, umiejętności w zakresie stosowania nowoczesnych technologii informacyjnych i komunikacyjnych, umiejętność wyszukiwania informacji, tworzenia prezentacji, filmów;
  • kształtowania pozytywnych postaw, świadomości jak różnorodna kulturowo jest Europa;
  • podniesienia jakości edukacji poprzez wymianę doświadczeń i aktywizację nauczycieli .
     

 

Wizyta w Turcji
Wizyta w Turcji
Wizyta w Turcji
Wizyta w Turcji
Wizyta w Polsce
Wizyta w Polsce
Wizyta w Polsce
Wizyta w Polsce
Wizyta w Francji
Wizyta w Francji
Wizyta w Francji
Wizyta w Francji
Wizyta w Szwecji
Wizyta w Szwecji
Wizyta w Szwecji
Wizyta w Szwecji

Dane kontaktowe

Urząd Miejski w Strykowie
ul. Kościuszki 27
95-010 Stryków
Tel. +48 (42) 719 80 02
Fax. +48 (42) 719 81 93
mail: strykow@strykow.pl

Godziny pracy

pn-pt: 08:00 - 16:00
Godziny pracy kasy Urzędu
pn-pt: 08:00 - 15:00

Licznik odwiedzin

Gratulacje, jesteś
2046429 osobą
na naszej stronie
baner toplayer
Program kwiecień 2017